والا الکتریک

پخش سیم و کابل، افشان مسی، تخت نایلونی، کواکسیال فویلدار، مفتولی کولر , خودرویی

تلفن - استعلام قیمت

02133970894-5 - 02133912153

تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی + نکاتی که نمی‌دانستید!

دسته بندی مقالات

لاله زارجنوبی، کوچه ملانوروزی، مجتمع تجاری خواجوی، زیرهمکف، پلاک 1

info@valaelectirc.com

09121211106

شنبه تا پنجشنبه 9 تا 18

تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی + نکاتی که نمی‌دانستید!
328
29 اکتبر 2023
مدیریت سایت

تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی + نکاتی که نمی‌دانستید!

تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی در چیست؟ کابل‌ها به عنوان یکی از اتصالات مهم و اساسی که موجب راه‌اندازی سیستم‌های مختلف می‌شوند دارای اهمیت قابل توجهی هستند. با توجه به پیشرفت‌های بشری و توسعه استفاده از وسایل برقی، امروزه با انواع مختلف کابل‌ها سروکار داریم

مهم‌ترین و کاربردی‌ترین نوع از انواع کابل‌ها، کابل‌های افشان و مفتولی هستند. شناخت درست تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی از اهمیت بالایی برخوردار است و در صورت به کارگیری صحیح هر کدام از این کابل‌ها می‌توانیم با حداقل میزان مصرف انرژی، بالاترین کارایی را داشته باشیم.

اگر برای خرید کابل برق دچار سردرگمی شده‌اید و نمی‌دانید که باید کدام کابل را انتخاب کنید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. در این مقاله به تمامی سوالات شما در زمینه تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی پاسخ خواهیم داد.

کابل مفتولی چیست

در اولین قدم از شناخت تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی ، باید به سراغ شناخت ماهیت کابل مفتولی و کابل افشان برویم. کابل مفتولی از به هم تنیدن چند رشته سیم مفتولی ساخته شده و دارای انعطاف پذیری کمتری است؛ اما ناگفته نماند برخلاف ظاهر آن که دارای انعطاف پذیری پایین است، قابلیت انتقال جریان برق بالایی دارد و به خوبی جریان برق را از خود عبور می‌دهد.

غالبا جنس رسانای مورد استفاده در این نوع از کابل‌ها، فلز مس است که با روکش‌های pvc عایق شده‌اند. با توجه به انعطاف پذیری پایین این دست از کابل‌ها، به آن‌ها کابل سخت، تک لایه و خشک نیز گفته می‌شود.

کاربردهای کابل مفتولی

شناخت کاربردهای کابل مفتولی ما را در شناخت بهتر تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی بیشتر یاری می‌رساند؛ چرا که هر کدام از این دو نوع از کابل‌های گفته شده دارای ویژگی‌ها و کاربردهای خاص و منحصر به فردی هستند که این امر موجب تفاوت آن‌ها شده است.

کابل‌های مفتولی برای ارسال اطلاعات در فواصل زمانی طولانی مدت به کار برده می‌شوند و همچنین می‌توان از آن‌ها برای مسافت‌های طولانی نیز بهره برد؛ چراکه قیمت مناسبی داشته و مقرون به صرفه هستند.

از آن‌ها برای توزیع برق نیروگاه‌ها، کابل کشی در لوله‌های ساده و خرطومی، ساخت تابلو برق و غیره استفاده می‌شود. ما می‌توانیم این کابل‌ها را در قسمت‌های داخلی یا خارجی ساختمان و حتی زیرزمین‌ها نصب کنیم؛ اما به خاطر داشته باشید که بهتر است این نوع کابل‌ها را در مکانی نصب کنید که احتمال ایجاد ضربات مکانیکی به آن بسیار پایین باشد و آن را از صدمات احتمالی حفظ نماید.

به همین علت شما می‌توانید از این کابل‌ها در زیر گچ یا در داخل دیوارهای بتنی و آجری استفاده کنید تا احتمال برخورد ضربات مکانیکی به صورت مستقیم به آن‌ها را به حداقل برسانید.

کاربردهای کابل افشان

در این بخش از تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی ، به آشنایی با کاربردهای کابل افشان می‌پردازیم. کابل‌های افشان با توجه به انعطاف پذیری بالا در بسیاری از وسایل و اتصالات الکترونیکی مورد استفاده قرار می‌گیرند و به طور کلی یک گزینه مناسب برای تاسیسات صنعتی و همچنین ساختمان سازی محسوب می‌شوند.

البته ناگفته نماند که از این کابل‌ها به دلیل مجزا بودن عایق آن‌ها، نمی‌توان در طراحی و ساخت موتور استفاده کرد؛ چراکه سبب افزایش حجم موتور می‌شوند.

از کاربردهای کابل افشان می‌توان به مواردی چون تامین انرژی فضاهای باز ساختمانی، سیم‌کشی ساختمان‌ها، ایجاد اتصالات در لوازم برقی، استفاده از آن‌ها در پمپ شناور چاه‌های عمیق و غیره اشاره کرد.

کابل افشان چیست

همان طور که در مطالب بالا به آن اشاره کردیم، شناخت تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی در گرو شناخت دقیق این دو نوع کابل است؛ لذا در این بخش از مقاله به تعریف کابل افشان می‌پردازیم. بر خلاف کابل مفتولی که دارای انعطاف پذیری پایینی بود، کابل‌های افشان بسیار نرم و دارای انعطاف پذیری بالایی هستند و به همین علت گاها به این نوع کابل‌ها کابل نرم نیز گفته می‌شود.

این انعطاف پذیری بالا، سبب شده تا بتوان کابل افشان را به راحتی خم کرد و در بخش‌های مختلف از آن استفاده نمود. طبیعتا این کابل نیز همانند سایر کابل‌های برق دارای یک رسانا و عایق است. رسانای مورد استفاده در این نوع از کابل‌ها از جنس مس اندود یا آنیل شده می‌باشد. همچنین، در کابل‌های افشان قدرت، از پلمیرهای PVC/A که دارای مقاومت بیشتری هستند به عنوان عایق استفاده می‌شود.

سیم و کابل پرتو الکتریک
سیم و کابل پرتو الکتریک

تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی

همان طور که در مطالب بالا به آن اشاره کردیم، به منظور راه‌اندازی صحیح سیستم‌های مختلف باید از کابل‌های اختصاصی مربوط به آن سیستم استفاده کنید. بنابراین، شناخت تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی به شما کمک می‌کند تا متوجه شوید چه نوع کابلی مناسب اتصالات مد نظر شماست.

مهم‌ترین تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی ، تفاوت در میزان مقاومت اهمی این دو نوع کابل می‌باشد و با توجه به تنیده شدن رشته‌های مختلف در کابل‌های مفتولی، میزان مقاومت اهمی کابل‌های مفتولی بیشتر از کابل‌های افشان است.

کابل‌های افشان با توجه به انعطاف پذیری بالایی که دارند، گزینه بسیار مناسبی برای موقعیت‌هایی خواهند بود که نیازمند کابل متحرک هستیم و یا ممکن است به کابلی نیاز داشته باشیم که همانند پریزهای صنعتی سیار، کابل به صورت متناوب پیچانده می‌شود.

اما اگر اتصالات مد نظر شما به گونه‌ای است که قرار است کابل بر روی زمین یا به صورت ثابت نصب گردد، بهتر است از کابل‌های مفتولی استفاده نمایید.

با توجه به این که در کابل‌های مفتولی از رشته‌های کمتری استفاده می‌شود، احتمال اتصال مداری در آن‌ها بسیار پایین است و دارای مقاومت بسیار بالایی هستند که همین امر موجب می‌شود تا بهترین گزینه برای کابل کشی در مسافت‌های طولانی باشند.

در شناخت تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی ، تفاوت دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد این است که متاسفانه به علت جنس مفتول به کار رفته در کابل‌های مفتولی، الکترون‌ها همواره در سطح خارجی هادی رسانا، جابه‌جا می‌شوند و این امر در طولانی مدت ممکن است موجب ایجاد شکستگی در کابل‌ها شود؛ درحالی که چنین احتمالی در کابل‌های افشان بسیار پایین است.

به لحاظ پارامتر قیمتی نیز قیمت کابل‌های مفتولی در مقایسه با کابل‌های افشان مناسب‌تر است.

نحوه تشخیص سایز سیم برق

نحوه تشخیص سایز کابل برق بسیار ساده است و براساس تعداد هادی قرار گرفته در سیم و کابل مشخص می‌شود. امروزه غالبا اندازه و سایز کابل بر روی غلاف آن چاپ شده و شما می‌توانید با خواندن اطلاعات درج شده بر روی آن، قطر و سایز آن را تشخیص دهید.

چنانچه قطر سیم بر روی غلاف چاپ نشده باشد، نحوه تشخیص سایز سیم به این صورت خواهد بود که باید قطر کابل را اندازه بگیرید. قطر سیم در واقع شامل سایز دایره سطح مقطع هادی کابل، بدون در نظر گرفتن اندازه قطر روکش آن است. شما می‌توانید برای محاسبه اندازه سطح مقطع کابل از فرمول مساحت دایره ( یعنی: شعاع × شعاع × 3/14 ) استفاده کنید.

لذا، با توجه به انواع سایز کابل برق سه فاز متوجه می‌شویم که سایز کابل برق به تعداد سیم‌های هادی، سیم نول و همچنین سطح مقطع آن بستگی دارد.

عدد سمت چپ نشانگر تعداد رشته هادی و عدد بعد از آن نشانگر سطح مقطع خواهد بود. چنانچه کابل دارای رشته نول باشد، عدد دیگری نیز در آخر به آن افزوده می‌شود. به مثال‌های زیر توجه کنید.

به عنوان مثال سایز کابل 4 × 5 حاوی دو اطلاعات در ارتباط با رشته و سطح مقطع است. این کابل دارای 5 رشته بوده و از سطح مقطع 4 میلی‌متری برخوردار است. همچنین اگر کابل 70 + 120 × 3 را داشته باشیم، بدان معناست که تعداد رشته این کابل 3 عدد بوده و از سطح مقطع 120 میلی‌متر و رشته نول 70 میلی‌متری از سطح مقطع برخوردار است.

کابل افشان بهتر است یا کابل مفتولی؟

شاید بتوان گفت که این سوال، سوال درستی نیست؛ چراکه هر دو نوع کابل با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند و باید در مکان مناسب و درست از هر یک از آن دو استفاده نمود.

ما نیز در این مقاله به بررسی تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی پرداختیم و دانستیم که هر کدام از آن‌ها دارای کاربردهای خاصی هستند و اگر به درستی و در موقعیت مناسب و صحیح خود نصب شوند، با حداقل میزان مصرف انرژی بالاترین کارایی را دارند.

شناخت تفاوت کابل افشان با کابل مفتولی و کاربرد هر یک از آن‌ها، از مهم‌‍‌‌ترین مباحثی است که قبل از خرید کابل باید به آن توجه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس تلفنی